Misvattingen in Sport
Wat is dat eigenlijk, gezond zijn?
Laat we beginnen bij de term 'gezondheid'.
Is het vrij zijn van ziekte, of eerder optimaal presteren bij alles wat het leven voor je in petto heeft?
Wanneer men aan de gezondheid wil werken, dan wordt dat vaak gekoppeld aan het uiterlijk: slanker worden, meer spiermassa opbouwen, stevigere billen,... Maar op zich staat dit niet voor het wel of niet gezond zijn.
Er zijn twee uitersten aan het spectrum 'gezondheid', zijnde ziekte (sickness) en fitness (eliteprestaties).
Maar zowel langs beide kanten kunnen we ons lichaam zijn vitaliteit ontnemen.
Enerzijds zitten we links met mensen die hun gezondheid verwaarlozen d.m.v. weinig aandacht voor voeding, beweging en gezonde gewoontes.
Anderzijds kunnen we aan de kant van "fitness" te maken krijgen met atleten die zeer extreme keuzes gaan maken om zo goed mogelijk te presteren. Extreem is nooit goed, en ook op die manier kan je je welzijn in het gedrang brengen.
Staat een sixpack dan niet altijd garant voor een gezond lichaam?
Gewicht verliezen draait om calorieën in vs. calorieën uit.
Als we niet alleen willen vermageren, maar ook spiermassa willen behouden of willen opbouwen, dan spelen ook macro- en micronutriënten een grote rol.
Zo is dit van groot belang bij krachtsport of bij sporten die vooral gericht zijn op het esthetische, zoals bijvoorbeeld bij bodybuilding.
Door gedurende een langere periode met een calorietekort te zitten -waarbij de focus ligt op het behalen van een lagere vetpercentage en zichtbare spieren- verstoren we het lichaam in zijn homeostase.
De homeostase is een staat waarbij we optimaal functioneren: de werking van de organen, de biochemische processen, de hormonale signalisaties, ... alles is in balans en op zijn best.
Zo dus ook de prestaties.

Er is een fijne lijn tussen optimaal willen presteren en er gewoonweg "mooi" willen uitzien.
Uiteraard moeten we dit in zijn context plaatsen.
Mensen die kampen met overgewicht moeten uit die grote caloriereserve en dienen naar een periode met minder calorieën te werken door middel van hun dieet.
Ook hier dien je je goed te informeren bij een diëtist of voedingscoach.
Het is dus geen goed idee om hier zonder de juiste begeleiding mee te starten.
Het draait niet enkel om minder eten, ook én vooral speelt wat je eet een belangrijke rol als we mikken op gezond zijn.
Wanneer je steeds meer extremen gaat opzoeken voor het verkrijgen van het perfecte lichaam, dan kan je gezondheid in het gedrang komen. Ook al ben je je in grote lijnen bewust van je voeding.
Hoezo?
Vooral te lange periodes van energietekort gaan een enorme impact hebben op al je lichamelijke processen.
Onder andere je schildklier, die een grote rol speelt bij verschillende metabole processen (waaronder gewichtsverlies!), gaat minder in staat zijn om te doen wat ze moet doen.
Dit kan zich uiten in een lagere weerstand, ups en downs in lichaamsgewicht, huidproblemen, haaruitval, hoge bloeddruk, darmklachten, een slechte vertering en een verminderde slaapkwaliteit.
Het spreekt voor zich dat al deze elementen een enorme negatieve impact hebben op je gezondheid. Dus ook wanneer dit op het eerste zicht 'gezond' oogt.
Je wil graag wat gewicht verliezen? Prima, maar zorg ervoor dat je de periode van energietekort niet langer aanhoudt dan nodig.
Doe je dat wel en negeer je de bovenstaande alarmbellen, weet dan ook dat je offers zal maken wat betreft je energieniveau en je sportprestaties.
Iets om rekening mee te houden indien je sport of dagelijkse bezigheden veel van je vragen.
Conclusie
Door deze veelvoorkomende mythen in de wereld van sport te ontmaskeren, kunnen we meer geïnformeerde beslissingen maken over onze fitnessroutines en algemeen welzijn.
Kennis is macht als het gaat om het bereiken van onze sportieve doelen!